2013. május 27., hétfő

Sárgaborsó dahl tatárhagymás basmati rizzsel

A dahl (főzelék) az egyik kedvenc indiai fogásom. Legtöbbször sárgaborsóból készítem és valamilyen gabonával esszük, hogy teljes értékű fehérjét kapjunk (fehérje komplettálás). A mait az évkerék ihlette, az került bele, ami a dobozból maradt a hétvége után. 

Hozzávalók:

  • egy nagy adag sárgaborsó
  • egy nagy adag vöröslencse
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 újhagyma szárral együtt
  • 2 kisebb vöröshagyma
  • 1 mángold szárral együtt
  • 1 nagy halom céklalevél szárral együtt
  • fél liter paradicsomlé (befőzött)
  • 1 tk kurkuma
  • Himalája só
  • bors
  • 1 kk gyömbérpor
  • 1/2 kk chilipor
  • 1 csipet őrölt ánizs
  • kókuszzsír

  • 20 dkg basmati rizs 
  • 375 ml víz a rizshez
  • vegamix
  • currypor
  • pici Himalája só
  • 1/2 csokor tatárhagyma
Elkészítés:
  1. A lencsét és a vöröslencsét egy közös tálban egy egész éjszakára beáztatjuk.
  2. A hagymákat felkarikázzuk, kókuszzsíron megdinszteljük.
  3. A sárgarépát szintén felkarikázzuk, majd a hagymához adjuk. Összesütjük őket.
  4. A lencsét és a borsót jól átmossuk, leszűrjük, majd a lábasba borítjuk.
  5. Felöntjük egy dl vízzel és a paradicsomlével.
  6. Fedő alatt kb. 20-25 percig puhára főzzük.
  7. Egy idő után érdemes félrebillenteni a fedőt, hogy egy kissé elpárologjon a víz.
  8. Viszonylag sűrű "főzelékre" van szükség.
  9. Közben fűszerezzük ízlés szerint.
  10. A mángoldot és a céklaleveleket egészen a főzés végén adjuk hozzá.
  11. A rizst a következő módon szoktam főzni: a rizsszemeket átmosom, 375 ml vizet odateszek egy lábasban, majd ehhez adom hozzá a rizst, amit felforralok, majd 7-10 percen keresztül kis lángon, fedő alatt főzöm, majd a gázt elzárom, a fedőre még egy konyharuhát is szoktam teríteni, és hagyom, hogy felszívja a maradék vizet. 
  12. A rizst főzés közben szoktam fűszerezni. A tatárhagymát rászórom, és egy pár pillanat alatt "összepirítom" a rizzsel.
  13. Fejenként 100 g rizst érdemes számolni, és minden következő 200 g rizshez 250 ml vizet adjunk hozzá.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

3 megjegyzés:

  1. Tegnap kipróbáltuk ezt a receptet, nagyon finom lett. Köszi a feltöltést Zsuzsa! :)

    VálaszTörlés
  2. De örülök! Köszi, hogy megírtad! :)))

    VálaszTörlés
  3. A mai adag céklalevélhez ajánlom ezt a receptet. :)

    VálaszTörlés