2013. június 5., szerda

Melanzane alla Parmigiana, avagy rakott sajtos padlizsán

Hozzávalók (4-5 személyre):
  • 1,5 kg padlizsán
  • 70 dkg paradicsom
  • 30 dkg mozzarella
  • 8-10 dkg parmezán
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • bazsalikom
Elkészítés:

  1. Kevés olívaolajon finomra vágott fokhagymát dinsztelünk, hámozott, kimagozott, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá. Sózzuk, esetleg késhegynyi cukorral édesítjük. 
  2. A paradicsomot kissé szétnyomkodjuk, apróra tépdesett friss bazsalikomot adunk hozzá, majd nagyon kislángon besűrítjük (nem túl sűrűre). Mindenki maga dönti el, hogy a végén a paradicsommártást átpasszírozza-e vagy inkább meghagyja darabosnak. (Készíthetjük egészben eltett olasz konzervparadicsomból. Ezt készítés előtt leszűrjük, levét másra használjuk.)
  3. A padlizsánt hosszanti irányban 5 mm vastag szeletekre vágjuk, félórára besózzuk, majd lemossuk, szárazra töröljük. 
  4. Lisztben megforgatjuk – a lisztet alaposan lerázzuk –, majd olívaolajon aranyszínűre sütjük. Papírral leitatjuk róla az olajat.
  5. Egy nem túl magas falú vastepsit (vagy tűzállótálat) bedörzsölünk fokhagymával és kikenjük olívaolajjal. Erre tesszük le az első réteg sült padlizsánt. Vékony rétegben paradicsommártást kanalazunk rá, erre vékonyra szelt mozzarelát. Meghintjük reszelt parmezánnal. A rétegeket addig ismételjük, míg 6-7 cm magas nem lesz az étel. A tetejére padlizsán kerüljön, amit parmezánnal hintünk meg. 
  6. 180-200°C-on 20-30 percig sütjük. Friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.

Tippek:
Sokan tartják úgy, hogy a padlizsánt inkább faszénen kell grillezni, így íze kellemesen füstös lesz, a húsa pedig krémes.
A besózás történhet úgy is, hogy 1-2 órára sós vízbe áztatjuk a padlizsánszeleteket.
Egyes házaknál a reszelt sajtot felvert tojásba keverik, így adják az ételbe.
Más házaknál a padlizsánt kockára vágják, megint más helyeken a padlizsánt lisztbe és tojásba mártva sütik ki, mielőtt leraknák. Ez esetben is alaposan le kell itatni róla az olajat.

Közismert változat Pina Grippi receptje, amelyhez 1-1,5 cm vastag szeletre vágja a padlizsánt, majd minden szeletbe egyik oldalról vízszintesen belevág egy „zsebet” (hosszú, éles késsel). Ezt megtölti permezános felvert tojással, majd a szélét alaposan összenyomkodja, nehogy kijöjjön a töltelék.
A töltött szeleteket bő és forró mogyoróolajban sötét sárgára süti, majd alaposan leitatja. Tűzálló tálban lerakja paradicsommártással, reszelt parmezánnal, bazsalikommal. A tetejére mártást ken, sajttal fejezi be. 150°C-on süti 35-35 percig, az utolsó öt percben nagyobbra kapcsolja a lángot.

Az ételt ne tálaljuk túl melegen, langyosan vagy szobahőmérsékleten a legjobb. Forró napokon hidegen is fogyasztják.

Forrás:
a Bűvös Szakács új oldala: http://www.gaultmillau.hu/receptek

1 megjegyzés: