Nem szabad megijedni a sokféle fűszertől, mert ezek általában már könnyen beszerezhetők egy bio vagy reform élelmiszereket kínáló boltból. Az egyik legjobban ellátott ilyen bolt - személyes kedvencem - Szegeden a piaci tejcsarnokban található zöldséges.
- 15-20 db kis főtt burgonya (7-8 db nagy)
- 4 csésze zöldborsó (fagyasztott)
- 2 csésze tej
- 2 csésze paradicsom püré (v. paradicsomlé és püré keveréke)
- kókuszzsír (zsiradék)
- 2 tk barna cukor
- 2 közepes hagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- chilipor (v. 4-8 szem piros chili)
- gyömbérpor (v. 2,5 cm gyömbér)
- 2-4 db szegfűszeg
- 4 babérlevél
- 2 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt kurkuma
- 1 tk köménymag
- só
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!
- A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Hozzákeverjük a lereszelt gyömbért, a mozsárban durvára tört fokhagyma gerezdeket és a maradék fűszert. Mindezt egy serpenyőben összesütjük 2-3 perc alatt.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomlevet, a cukrot, a sót és a tejet is. Mindezt összeforraljuk, és legvégül hozzáöntjük a zöldborsót. Addig főzzük mindezt fedő alatt, amíg a borsó megpuhul. A fedőt egy kis idő után billentsük félre, hogy a gőz távozni tudjon, és az alap sűrűsödjön.
- A chiliport a végén adjuk hozzá. Ha piros chilivel dolgozunk, azt apróra vágva a hagymával együtt az elején tegyük hozzá.
- Ha a borsó megpuhult, keverjük hozzá a főtt burgonyát, és melegen tálalhatjuk is az ételt.
- Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, vagy aki nem szereti a koriander ízét, használhat szárított petrezselymet is. Nem túl autentikus, de jól mutat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése