2013. május 6., hétfő

Aloo mutter

Ez egy klasszikus pandzsábi, India északi régiójából származó étel. A helyi (szegedi) indiai-pakisztáni étteremben rengetegszer rendeltem már ezt a fogást az étlapról, és mindannyiszor elmerengtem azon, hogy vajon mitől lehet ez a paradicsomos alap ilyen isteni selymes és sűrű. A recept megadja a választ.

Nem szabad megijedni a sokféle fűszertől, mert ezek általában már könnyen beszerezhetők egy bio vagy reform élelmiszereket kínáló boltból. Az egyik legjobban ellátott ilyen bolt - személyes kedvencem - Szegeden a piaci tejcsarnokban található zöldséges.
  • 15-20 db kis főtt burgonya (7-8 db nagy)
  • 4 csésze zöldborsó (fagyasztott)
  • 2 csésze tej
  • 2 csésze paradicsom püré (v. paradicsomlé és püré keveréke)
  • kókuszzsír (zsiradék)
  • 2 tk barna cukor
  • 2 közepes hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
Fűszerek:
  • chilipor (v. 4-8 szem piros chili)
  • gyömbérpor (v. 2,5 cm gyömbér)
  • 2-4 db szegfűszeg
  • 4 babérlevél
  • 2 tk őrölt koriander
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk köménymag

Elkészítés:
  1. A burgonyát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!
  2. A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Hozzákeverjük a lereszelt gyömbért, a mozsárban durvára tört fokhagyma gerezdeket és a maradék fűszert. Mindezt egy serpenyőben összesütjük 2-3 perc alatt.
  3. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomlevet, a cukrot, a sót és a tejet is. Mindezt összeforraljuk, és legvégül hozzáöntjük a zöldborsót. Addig főzzük mindezt fedő alatt, amíg a borsó megpuhul. A fedőt egy kis idő után billentsük félre, hogy a gőz távozni tudjon, és az alap sűrűsödjön.
  4. A chiliport a végén adjuk hozzá. Ha piros chilivel dolgozunk, azt apróra vágva a hagymával együtt az elején tegyük hozzá.
  5. Ha a borsó megpuhult, keverjük hozzá a főtt burgonyát, és melegen tálalhatjuk is az ételt.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, vagy aki nem szereti a koriander ízét, használhat szárított petrezselymet is. Nem túl autentikus, de jól mutat.
Forrás: Lengyel Zsuzsa - Indiai vegetáriánus receptgyűjtemény (Shakuntala Saraf India gasztronómiai nagykövetének egyszerű és könnyű ételei)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése