2013. május 27., hétfő

Török kenyér

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 2 csapott tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk. cukor


Elkészítés:

  1. A folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.
  2. Kelesztőtálba duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett felületre borítjuk. Cipót formázunk belőle, amit egy sütőpapírral bélelt tepsire ültetünk.
  4. Letakarjuk, én ráborítottam a kelesztőtálat, és ismét hagyjuk duplájára kelni. Ezalatt sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. A megkelt tésztába az ujjunkkal mintázzuk. Kicsit beolajozzuk a kezünket és először körbe, majd a közepébe  nyomjuk a mintát.
  6. Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy nigella maggal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése