Egy kis francia finomság a húsevőknek. Persze el is hagyható a szalonna, de ahhoz még több módosítás kell, hogy teljesen vegán legyen a piténk.
A tészta hozzávalói:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg Rama margarin
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
- fél csomag sütőpor
- só
- 30 dkg húsos szalonnadarabok
- 1 hagyma
- 3 tojás
- 2,5 dl főzőtejszín
- 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy ementáli)
- só, bors
1. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a csipet sót, a fél csomag sütőport, egy evőkanál tejfölt és a tojás sárgáját. Gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy fél órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk formára.
2. A kész tésztát tegyük sütőpapírra. Legjobb egy kerek lepény vagy gyümölcstorta formába helyezni, hogy pereme is maradjon a tésztának a sütő oldalán. Így ha elkészül, akár egy tortát vághatjuk szép szeletekre. A tésztát szurkáljuk meg villával, nehogy felpúposodjon. Tegyük előmelegített sütőbe és félig süssük meg.
3. A hagymát aprítsuk fel vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg kicsit a szalonnadarabokkal. Egy tálba üssük fel a 3 tojást, adjuk hozzá a tejszínt a sót és borsot. Keverjük jól össze. A félig megsült tésztára simítsuk el a hagymás szalonna feltétet, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes öntetet. Szórjuk meg a tetejét a sajttal majd süssük 200 C fokon 30 percen át. A tetejére figyeljünk, hogy ne égjen meg. Akkor van kész, ha a beleszúrjuk a villát és az öntet már nem lágy.
4. Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni majd vágjuk szeletekre. Tálalhatjuk magában, de friss kevert salátával körítve kitűnő főétel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése