2013. május 24., péntek

Csirkesaláta tárkonyos öntettel

Ezt a receptet főként az öntet miatt szeretem. Bár 10-ből 8-szor jóval "diétásabb" önteteket szoktam készíteni, néha napján megengedjük magunknak is ezt a csodát, amelyhez egyébként újfent Stahl Judit adta az inspirációt:

Hozzávalók:


A salátához: 

  • 1 kisebb fej vöröskáposzta
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • bors vagy borsikafű
  • ecetes uborka (elhagyható)

Az öntethez:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 ek tárkony
  • 1 ek mustár
  • fél dl majonéz
  • fél ek méz
  • 1 csurgatás valódi citromlé
  • bors

Elkészítés:
  1. A vöröskáposztát megtisztítjuk, laskára vágjuk, és egy nagy tálba helyezzük. Finoman megsózzuk, majd állni hagyjuk kb. 20 percig.
  2. A csirkemellet szintén tisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, sózzuk és borsozzuk. A vajat és az olívaolajat elvegyítjük, és a főzést felgyorsítva wokban sütjük ki a húsokat.
  3. A megsült húst félretesszük.
  4. A lilahagymát és az uborkát vékonyra felszeljük.
  5. Az öntethez a tejszínt összemelegítjük lábasban a tárkonnyal. Ez a művelet kihozza a fűszer teljes ízét. Egy picit hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a mustárt, a mézet, a majonézt és az összes többi hozzávalót. Kézi habverővel csomómentesre keverjük az öntetet.
  6. Utolsó lépésként a káposztából kinyomkodjuk a sót, folyó víz alatt leöblítjük a zöldséget. Végül megszárítgatjuk.
  7. Egy nagy salátástálban összekeverjük a hozzávalókat, és azonnal tálaljuk.
Forrás: Lengyel Zsuzsa (Stahl Judit Gyors szárnyasételek)

Ez az öntet bármilyen variációban bármilyen zöldséggel szuper lehet. Hús nélkül is természetesen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése