2013. május 30., csütörtök

Halas burger mártással és borsópürével

Jamie Oliver 15 perces kajái adták az ötletét ennek a receptnek. Az ő mártása kapribogyóval, uborkával és kötözősalátával készült. Én kicsit egyszerűsítettem a mártáson.. A borsópüré isteni. Nagyon szeretem az ilyen önmagukban rendkívül egyszerű dolgokat. Az ízek kombinációja a legfontosabb ennél az ételnél. Érdemes saját magunk megsütnünk a hamburger zsemlét is. Én előző este készítettem el, de nem egy nagy művelet, szóval igazán belefér, ha egy kicsit ráérősebb napunk van. Persze látszik rajta, hogy nem egy pék készítette, de annyi baj legyen. Nincs benne adalékanyag, tartósítószer, és még kitudja mennyi mindent megspórolunk magunknak.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 hamburger zsemle (otthon sült)
  • 4 szelet tőkehal
  • vékonyra szeletelt pannónia sajt 
  • bors
  • liszt (panírhoz)
  • chilipor
  • zsiradék
  • lilakáposzta ízlés szerint

A mártáshoz:
  • 1 nagy doboz krémes görög joghurt
  • majonéz ízlés szerint
  • mustár ízlés szerint
  • 6 db ecetes uborka
  • bors
  • csurgatás méz
  • krémfehér sajt/feta
  • néhány levél kötözősaláta

A borsópüréhez:

  • 2 bögre zöldborsó
  • 2-3 szem burgonya
  • borsikafű

Elkészítés:
  1. Amennyiben a hamburger zsemlét magunk készítjük, kezdjünk azzal. Ezt a receptet javaslom.
  2. Mérjük ki a borsót, hámozzuk meg a burgonyákat, és vágjuk őket kb. fél centi vastag karikákra. Tegyük oda főni a burgonyát egy lábasban (fedő alatt).
  3. Amint megfőtt a burgonya, adjuk hozzá a borsót, ízesítsük borsikafűvel, sóval és borssal. Ne fukarkodjunk a borsikafűvel, isteni ízt ad az ételnek. Miután a zöldségek megfőttek, vegyük le a lábast a lángról, és turmixoljuk péppé a borsót és a burgonyát.
  4. A halat sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg chiliporral, és forgassuk lisztbe.
  5. A zsemléket vágjuk félbe, és pirítsuk meg a belső felüket egy serpenyőben.
  6. Készítsük el a mártást is: turmixoljuk össze valamennyi hozzávalót. A fetával sűríthetjük még ízlés szerint.
  7. Süssük meg a halakat minimális olajban.
  8. Kenjük meg a hamburger mindkét felét a mártással. Tegyük rá a halat, amit akár pici darabokra is tépkedhetünk egy villa segítségével. Tegyünk a halra sajtot, zöldséget ízlés szerint, akár még egy kis szószt is. Majd helyezzük rá a "kalapot" is.
  9. Tálaljuk a borsópürével ízlésesen.
Forrás: Jamie Oliver 15 perces kajái (ford., kép: Lengyel Zsuzsa)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése