- 1 kg megtisztított, lereszelt cukkini
- 3 db citrom
- 3 teáskanál száraz levendula virág (vagy 5-6 teáskanál friss virág)
- 30 dkg cukor
- 1 db 3:1-ben Oetker dzsemfix
- A cukkiniket meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk és lereszeljük.
- A jól megmosott citromokat meghámozzuk úgy, hogy a fehér részt is eltávolítjuk róla. Négyfelé vágjuk a citromokat, kimagozzuk, és felkockázzuk.
- A lereszelt cukkinit, a felkockázott citromokat egy főzőedénybe tesszük, és közepes lángon felforraljuk.
- Adjuk hozzá a cukrot, a dzsemfixet és a levendula virágot.
- Addig főzzük, amíg egy hideg tálkára cseppentve, már nem folyik a lekvár.
- A befőttes üvegeket forró vizes tepsibe állítjuk, így nem fognak szétpattanni a forró lekvártól.
- Amint jónak találjuk a lekvárt, levesszük a tűzről, és tiszta üvegekbe töltjük, majd lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejtetőre állítjuk. Hagyjuk kihűlni (dunsztolni nem szükséges), majd a végleges helyére tesszük.
Ebből a mennyiségből nem lesz teljesen tele 2 db 700 ml-s üveg.
Természetesen lehet levendula virág nélkül is készíteni.
Forrás:
http://izemlekek.blogspot.hu/2012/07/levendulas-cukkinilekvar.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése