- 4-5 karalábé
- 10-14 karalábé levél vagy portugál nyeleskáposzta (utóbbi magyar országon nem kapható, ám ízre nagyon hasonlít a karalábé leveléhez...)
- 1,10 kg sovány sertéscomb, darálva
- 2,5 csapott kávéskanál só
- 1/4 kávéskanál bors
- 2 kávéskanál édesnemes porpaprika
- 2 db közepes fokhagyma reszelve
- 1 kis fej hagyma reszelve, vagy nagyon apróra vágva
- 15 dkg rizs
A hozzávalókat - a karalábé kivételével :) - egy tálban jól összegyúrjuk.
Ha túl nagy egy levél, kettévágom - majd mindegyik levelet szépen betöltöm. A meghámozott karalábé belsejét egy félgömb alakú vájókával - vagy ha nincsen, akkor egyszerűen kiskanállal - kivájjuk, és ezeket is betöltjük.
Egy nagy fazékba elsőként a kivájt darabkák kerülnek, ennek tetejére a töltött karalábék, legvégül pedig a megtöltött levelek.
Ha netán maradna ki husi, akkor formázzunk gombócokat belőlük, és tegyük a tetejére. Nem kell aggódni, nem fog szétmenni, mert nagyon jó az alapmasszánk.
Gyakorlott Házitündérek Figyelem! Nehogy tegyetek tojást a husihoz! Nem én felejtettem ki a receptből, hanem egyszerűen csak nem kell bele!!! ;)
Vegetával sóval felízesítjük a levét.
Felfővés után az esetleges habot leszedjük (nem mindig van).
Takarékon fő 40 percig.
Ezalatt egy rántást készítünk 1 ek lisztből és kicsi olajból. Nem kell túl barna legyen! Ha kihűlt, keverjünk bele 2 púpos ek tejfölt, majd kicsi vízzel dolgozzuk el simára, hogy az edényünkből kiönthető állagú legyen.
Borítsuk a megfőtt dolgokat tartalmazó nagy fazekunk tartalmához, és óvatosan mozgassuk meg fakanállal, hogy homogenizálódjon. Hagyjuk még egyszer felfőni, és készen is van!
Azonnal tálalható, díszíthető kaporral, és fogyasztása plusz tejföllel, friss pogácsával ajánlott! ;)
Forrás:
http://vale.blog.hu/2011/08/22/2011_08_20_toltike_totike_avagy_a_toltott_karalabe
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése