- A csicsóka diabetikus alapanyag, hiszen olyan anyagokat tartalmaz (inulin, polifruktozán), amelyekből keletkező fruktóz a répacukorral szemben gyorsabban bomlik le. Könnyebben emészthető.
- Bálint gazda azt is tanácsolja, hogy áztassuk vízbe a gumókat elkészítés előtt, és így megszabadulhatunk a csicsóka édeskés ízétől.
- Tároljuk alacsony hőmérsékleten, nyirkosabb helyen, hogy ne fonnyadjon meg (pl. nyirkos homokban).
- Elkészítése hasonló a burgonyáéhoz, azaz levest, salátát készíthetünk belőle. Kirántható, süthető, párolható.
- Viszonylag nehéz tisztítani a durva, dudoros külseje miatt.
- Külföldi oldalakon ezeken a neveken találhatjátok meg a csicsókát: Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple or topinambour.
Él a magyar Alföldön egy család, akik a fáradtságot nem kímélve dolgoznak, hogy jómaguknak, gyermeküknek és egy marék lelkes szögedi követőnek megszépítsék, meghosszítsák az életét. Ez a blog kapcsolódik az ő történetükhöz, megmutatja, hogy mi történik a sok jóval, amit a föld a szorgos munkáért ad cserébe. Célja, hogy az Évkerék zöldségközösség által megfőzött, megálmodott vagy jónak talált recepteket egy csokorba fogja. Kövessétek velünk a változó évszakok sokszínűségét!
2013. május 2., csütörtök
Jön a csicsóka!
Mit kell tudni a csicsókáról? - Bálint gazda szerint:
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése