Az alábbi recept a francia clafoutis, melyet cseresznyéből, meggyből, piros bogyós gyümölcsökből készítenek főleg, de valójában mindenféle más gyümölccsel is készíthető. Könnyű, palacsintaszerű tésztával öntik le a gyümölcsöt, majd sütik meg.
Hozzávalók 6 fő részére:
- 400 g egres
- 2 ek bodzaszörp
- 1 ek vodka (elhagyható)
- 100 g liszt
- 80 g cukor
- só
- 6 tojás
- 500 ml tejszín
A sütőt kapcsoljuk be 190°C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Egy sütőtálat (vagy több kisebbet) vajazzunk ki alaposan, szórjuk bele a megtisztított egreseket és locsoljuk meg a bodzaszörppel és a vodkával.
A tésztához a lisztet tegyük egy tálba a cukorral, egy csipet sóval. Öntsük hozzá apránként a tejszínt, keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Keverjük csomómentesre.
Öntsük a tésztát az egresekre. Süssük körülbelül 50 percig, míg a tészta megsül, és megemelkedik.
Hagyjuk hűlni pár percig, és tálaljuk.
Forrás:
http://gastronomica.blog.hu/2010/07/27/gyors_nyari_sult_edesseg_egres_clafoutis
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése