Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 ek víz
- 1 csipet só
- 12 dkg jéghideg vaj
- 30 dkg felaprított sóska, rukkola és kelkáposzta vegyesen (maradék zöldségek)
- 1 nagy fej vöröshagyma karikára vágva
- 3 tojás
- 12 dkg fetasajt
- 2 dl bio tej
- só
- bors
- szerecsendió
- sajt a tetejére
- fél fejes saláta
- 2-3 ek fehérborecet
- 1 csurgatás méz
- 1 csomag mozzarella
- 1 kis adag snidling
- 1 pár levél friss oregánó (szurokfű)
- morzsolt bazsalikom (friss híján)
- 1 csurgatás lenolaj
- icipici só (tényleg kevés)
- A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
- A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
- A tejet és a tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a fetát. Jól eldolgozzuk a masszát. Ízesítjük. Kalkuláljuk bele a feta sósságát is, ne sózzuk meg nagyon.
- A megsült tésztára helyezzük a hagymakarikákat és a finomra aprított zöldeket, majd mindezt nyakon öntjük a folyékony masszával. Mehet is a sütőbe.
- Akkor sem kell aggódni, ha mégis véletlenül kifolyik a massza. Szépen megsül majd.
- A pitét 180 fokon, 30 percig sütjük.
- Mikor már kellően megszilárdult a massza, reszelt sajttal megszórjuk. Természetesen ez a lépés elhagyható.
- A salátát is állítsuk össze, mert sokkal jobb, ha egy picit össze tudnak érni az ízek a hűtőben. Itt is bánjunk óvatosan a sóval. Az én kedvencem a fehérborecetes-mézes salátaalap. Nem szoktam tejfölösen készíteni, csak ritkán, de az is finom lehet a pitéhez.
Zsuzsa, ez nagyon finom! Köszi a receptet. Igaz, saláta nélkül ettük. Mire megcsináltam volna, elfogyott a quiche. :-)
VálaszTörlésKöszike :) Örülök, hogy ízlett! Nekünk sem tartott sokáig. :)
VálaszTörlés