- 1 csomag/10-12 lap (250 g.) friss lasagne lap (pl. Trattoria Verde)
- 1 kg. friss érett paradicsom
- 45 dkg. mángold
- 50 dkg. tehéntúró (garabonciás leveles túró)
- 250 g. mozzarella sajt
- 5 dkg. Pecorino Romano sajt
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 dl. száraz fehérbor
- 1 ek. tejszín
- 1 db. tojás sárgája
- 5 dl. tej (3,5%-os)
- 1 ek. liszt
- 1 ek. ghí vagy vaj
- olívaolaj
- balzsamecet
- só, bors, oregáno, szerecsendió, cukor
Elkészítés:
- A paradicsomokat megmosom, kivágom a szártövét majd felkockázom és egy serpenyőbe dobom, amiben előzőleg 2 ek. olívaolajat forrósítottam és egy gerezd felaprított fokhagymát üvegesre pirítottam.
- A paradicsomot sózom borsozom, egy nagy csipetnyi oregánót és cukrot szórok rá, majd közepes fokozaton 30 percig főzöm.
- Közben egy wokban 2 ek. olívaolajat forrósítok, a mángoldot megmosom leszárítom, a szárakat apróra vágom, az olajba dobom és közepes fokozaton párolni kezdem.
- Mikor a mángoldszárak puhulni kezdenek, hozzáadok 2-3 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát, sózom, borsozom, majd felöntöm a száraz fehérborral.
- Mikor a borból elforrt az alkohol, hozzáadom a felcsíkozott mángold leveleket is, lefedem, majd 10 percig párolom közepesnél alacsonyabb fokozaton.
- A megpárolt, kihűlt mángoldhoz keverem a túrót, reszelek rá egy negyed szerecsendiót, hozzákeverem a frissen reszelt pecorino sajt felét, és ha kell még sózom és borsozom.
- A közben szósszá főtt paradicsomhoz hozzákeverek egy kis balzsamecetet és 1 kanálnyi sűrű tejszínt, majd egy sütőtálba öntöm a paradicsomszószt, hogy egy-másfél ujjnyi magasan álljon a tálban.
- Az asztalra kiteszem a lasagne lapokat egymás mellé, mindegyikre két-két kanálnyi mángoldos túrót teszek, elrendezem egy csíkban a közepén, majd feltekerem őket, és szorosan a paradicsomszószba ültetem egymás mellé.
- A ghíből/vajból, lisztből és tejből egy hígabb besamel mártást főzök az itt leírtak szerint, sózom borsozom, szerecsendiót reszelek rá, belekeverem egy tojás sárgáját és a maradék reszelt pecorino sajtot, majd az egészet a canellonikra öntöm, hogy mindenhol bevonja.
- A tetejét befedem a szeletekre vágott mozzarella sajttal és a 200 fokra előmelegített sütőbe, az alsó polcra teszem 25 percre, vagy míg a sajt teteje aranybarnára nem pirul és a tészta puhára fő benne.
- Tálalás előtt hagyom pihenni 10-15 percet, hogy kissé hűljön és az egész kissé jobban összeálljon.
Tálaláskor a sütőtálban négyfelé vágom a canellonit és lapáttal kiszedem. Mellé rukkola vagy galambbegy salátát tálalhatunk kis vinaigrette öntettel.
Tipp!
Lasagne lapok helyett használhatunk száraz tésztából készült canelloni csövet is, a tölteléket habzsákból nyomhatjuk a csőbe.
A mángoldos túróba keverhetünk egy maréknyi durvára vágott, száraz serpenyőben pirított kesudiót vagy fenyőmagot is.
A kész canelloni egy-két napig eláll a hűtőban, másnap, sütőben melegítve is jó, sőt sokak szerint még finomabb mint frissen.
Forrás:
Nagyon tuti!
VálaszTörlés