2013. június 3., hétfő

Canelloni mángolddal és túróval töltve

Hozzávalók:

  • 1 csomag/10-12 lap (250 g.) friss lasagne lap (pl. Trattoria Verde)
  • 1 kg. friss érett paradicsom
  • 45 dkg. mángold
  • 50 dkg. tehéntúró (garabonciás leveles túró)
  • 250 g. mozzarella sajt
  • 5 dkg. Pecorino Romano sajt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 dl. száraz fehérbor
  • 1 ek. tejszín
  • 1 db. tojás sárgája
  • 5 dl. tej (3,5%-os)
  • 1 ek. liszt
  • 1 ek. ghí vagy vaj
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só, bors, oregáno, szerecsendió, cukor

Elkészítés:
  1. A paradicsomokat megmosom, kivágom a szártövét majd felkockázom és egy serpenyőbe dobom, amiben előzőleg 2 ek. olívaolajat forrósítottam és egy gerezd felaprított fokhagymát üvegesre pirítottam.
  2. A paradicsomot sózom borsozom, egy nagy csipetnyi oregánót és cukrot szórok rá, majd közepes fokozaton 30 percig főzöm.
  3. Közben egy wokban 2 ek. olívaolajat forrósítok, a mángoldot megmosom leszárítom, a szárakat apróra vágom, az olajba dobom és közepes fokozaton párolni kezdem.
  4. Mikor a mángoldszárak puhulni kezdenek, hozzáadok 2-3 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát, sózom, borsozom, majd felöntöm a száraz fehérborral.
  5. Mikor a borból elforrt az alkohol, hozzáadom a felcsíkozott mángold leveleket is, lefedem, majd 10 percig párolom közepesnél alacsonyabb fokozaton.
  6. A megpárolt, kihűlt mángoldhoz keverem a túrót, reszelek rá egy negyed szerecsendiót, hozzákeverem a frissen reszelt pecorino sajt felét, és ha kell még sózom és borsozom.
  7. A közben szósszá főtt paradicsomhoz hozzákeverek egy kis balzsamecetet és 1 kanálnyi sűrű tejszínt, majd egy sütőtálba öntöm a paradicsomszószt, hogy egy-másfél ujjnyi magasan álljon a tálban.
  8. Az asztalra kiteszem a lasagne lapokat egymás mellé, mindegyikre két-két kanálnyi mángoldos túrót teszek, elrendezem egy csíkban a közepén, majd feltekerem őket, és szorosan a paradicsomszószba ültetem egymás mellé.
  9. A ghíből/vajból, lisztből és tejből egy hígabb besamel mártást főzök az itt leírtak szerint, sózom borsozom, szerecsendiót reszelek rá, belekeverem egy tojás sárgáját és a maradék reszelt pecorino sajtot, majd az egészet a canellonikra öntöm, hogy mindenhol bevonja.
  10. A tetejét befedem a szeletekre vágott mozzarella sajttal és a 200 fokra előmelegített sütőbe, az alsó polcra teszem 25 percre, vagy míg a sajt teteje aranybarnára nem pirul és a tészta puhára fő benne.
  11. Tálalás előtt hagyom pihenni 10-15 percet, hogy kissé hűljön és az egész kissé jobban összeálljon.


Tálaláskor a sütőtálban négyfelé vágom a canellonit és lapáttal kiszedem. Mellé rukkola vagy galambbegy salátát tálalhatunk kis vinaigrette öntettel.
Tipp! 
Lasagne lapok helyett használhatunk száraz tésztából készült canelloni csövet is, a tölteléket habzsákból nyomhatjuk a csőbe.
A mángoldos túróba keverhetünk egy maréknyi durvára vágott, száraz serpenyőben pirított kesudiót vagy fenyőmagot is.
A kész canelloni egy-két napig eláll a hűtőban, másnap, sütőben melegítve is jó, sőt sokak szerint még finomabb mint frissen.

Forrás:

1 megjegyzés: