- édeskömény
- ánizskapor
- rizottó rizs (pl. arborio)
- zöldségleves
- olívaolaj
- gomba
- hagyma
- pirospaprika, só
- száraz fehérbor
- vaj
Elkészítés:
- Az édesköményt szétszedtem, vékony darabkákra vágtam - a "bokrát" egyelőre félreraktam -, s forrásban lévő sós vízben kicsit megfőztem (csak éppen annyira, mintha mondjuk blansírozás lett volna a cél), majd félreraktam.
- Maradék gombát apróra vágva egy fej hagymán megpároltam, sóztam, pirospaprikáztam - félreraktam.
- A hűtőben talált maradék zöldségekből (sárgarépa, karfiol, kis darab paprika) alaplét főztem - mikor kész volt, leszűrtem (másfél-2 liter volt, a zöldségekből majd tejszínes zöldségkrém-leves lesz alkalmasint), s egész kis lángra visszatettem.
- Innentől a szokásos móka: egy jó kanál olívaolaj + egy kanál vaj keverékét összemelegítettem, mikor már forró volt, beletettem a kb. 30 deka rizottó-rizst (hagymát azért nem, mert a gombában megvolt), mikor kifehéredett, rá a száraz fehérbort, és kavargattam, amíg az alaplé tartott.
- Az édesköményt akkor kevertem hozzá, mikor az alkohol elpárolgott, és következett a zöldséglé, a gombás részt csaknem a legvégén.
- Mikor összeállt, még egy kanál vajat hozzákevertem, és egy jó maréknyit az édeskömény "zöldjéből".
- Sajtot, tejszínt a hőségre való tekintettel majd ki-ki a tányérján tegyen hozzá. Ha akar.
Forrás: Keveházi Katalin
Ihletett recept :-) köszönjük!
VálaszTörlés