Terveztem egy mindent bele quiche-t, és amikor a lisztet elkezdtem kimérni, megdöbbenve láttam, hogy alig van 10 dkg búzaliszt itthon. Kipótoltam hát kukoricaliszttel, és nagyon örültem ennek a "konyhai bakinak", mert valami isteni ropogós, szép sárga színű tésztát kaptam. Sokkal finomabb, mint a sima lisztes változat. Természetesen teljes kiőrlésűvel is kipróbálhatjuk.
A tésztához:
- 10 dkg búzaliszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 1 tojás
- 3 ek víz
- 1 csipet só
- 12 dkg jéghideg vaj
- 30 dkg felaprított pak choi, céklalevél, red giant, mángold
- néhány szál újhagyma szárával együtt
- 3 tojás
- 12 dkg fetasajt
- 1 dl bio tej
- só
- bors
- sajt a tetejére
- zöldfűszerek ízlés szerint
- A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
- A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
- A tejet és a tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a fetát. Jól eldolgozzuk a masszát. Ízesítjük. Kalkuláljuk bele a feta sósságát is, ne sózzuk meg nagyon.
- A megsült tésztára helyezzük a hagymakarikákat és a finomra aprított zöldeket, majd mindezt nyakon öntjük a folyékony masszával. Mehet is a sütőbe.
- Akkor sem kell aggódni, ha mégis véletlenül kifolyik a massza. Szépen megsül majd.
- A pitét 180 fokon, 30 percig sütjük.
- Mikor már kellően megszilárdult a massza, reszelt sajttal megszórjuk. Természetesen ez a lépés elhagyható.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése