2013. június 15., szombat

"Zöldségmentő" quiche kukoricalisztes tésztával

Terveztem egy mindent bele quiche-t, és amikor a lisztet elkezdtem kimérni, megdöbbenve láttam, hogy alig van 10 dkg búzaliszt itthon. Kipótoltam hát kukoricaliszttel, és nagyon örültem ennek a "konyhai bakinak", mert valami isteni ropogós, szép sárga színű tésztát kaptam. Sokkal finomabb, mint a sima lisztes változat. Természetesen teljes kiőrlésűvel is kipróbálhatjuk. 

A tésztához:
  • 10 dkg búzaliszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 1 tojás
  • 3 ek víz
  • 1 csipet só
  • 12 dkg jéghideg vaj
A masszához:
    • 30 dkg felaprított pak choi, céklalevél, red giant, mángold
    • néhány szál újhagyma szárával együtt
    • 3 tojás
    • 12 dkg fetasajt
    • 1 dl bio tej
    • bors
    • sajt a tetejére
    • zöldfűszerek ízlés szerint
      Elkészítés:
      1. A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
      2. A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
      3. A tejet és a tojásokat lazán felverjük, hozzáadjuk a fetát. Jól eldolgozzuk a masszát. Ízesítjük. Kalkuláljuk bele a feta sósságát is, ne sózzuk meg nagyon.
      4. A megsült tésztára helyezzük a hagymakarikákat és a finomra aprított zöldeket, majd mindezt nyakon öntjük a folyékony masszával. Mehet is a sütőbe.
      5. Akkor sem kell aggódni, ha mégis véletlenül kifolyik a massza. Szépen megsül majd.
      6. A pitét 180 fokon, 30 percig sütjük.
      7. Mikor már kellően megszilárdult a massza, reszelt sajttal megszórjuk. Természetesen ez a lépés elhagyható.
      Forrás: Lengyel Zsuzsa

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése