2013. június 6., csütörtök

Sárgarépaleves pörkölt mandulával

A recept a Gourmet novemberi számából származik. Az eredetin csak annyit változtattam, hogy friss gyömbért használtam (1,5 cm darabot vékony szeletekre vágva) és megdupláztam a curry és a babérlevél mennyiségeket. Mindenkinek ajánlom, mert eltér a megszokottól, nagyon kiegyensúlyozott, de egyben szokatlan ízvilága van, egyáltalán nem olyan bizarr, mint amilyennek látszik, hangzik. Igazi felfedezés.

Ez az eredeti recept:

Hozzávalók (4 személyre)
  • 4 nagyobb salotta hagyma
  • 1 babérlevél
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1 púpos tk currypor
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 3 ek vaj
  • 1 db közepes krumpli
  • 75 dkg sárgarépa
  • 4, 5 dl csirke alaplé (vagy zöldség alaplé)
  • 2,5 dl alma cider
  • 2,5 dl víz
  • 1 tk só
  • őrölt bors
  • 3 ek szeletelt mandula pörkölve
Elkészítés:
  1. Az apróra vágott hagymát a babérlevéllel, gyömbérrel, curryporral és kakukkfűvel a vajon puhára párolom. 
  2. A répát és a krumplit megtisztítom, egyforma kockákra vágom és hozzáadom a hagymához. Felöntöm a folyadékokkal (alaplé, cider, víz), sózom, borsozom és a zöldségeket puhára főzöm, kb 30 perc.
  3. Ha kész, kiszedem a babérleveleket és turmixgépben krémesre turmixolom a levest.
  4. A mandulát száraz serpenyőben megpirítom (lehet sütőben is), a kész levesre szórom, tálalom.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése