- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj
- egy kisebb adag zeller kockára vágva (1 csésze)
- 1 hagyma kockára vágva (1,5 csésze)
- 2 sárgarépa kockára vágva (2 csésze)
- 1 csésze rizs
- 1,5 csésze húsleves vagy zöldségleves
- 6 csésze víz
- só, bors
- pici vaj
- édeskömény levele (fél csésze)
- sárgarépa levele (másfél csésze) tehát 1:3 arányban használjuk a leveket
- 1 csurgatás narancslé (elhagyható) - ízlés szerint, vagy egy pici almaecet stb.
- parmezán a tálaláshoz
Elkészítés:
- A fokhagymát és 2 ek felaprított hagymát olívaolajon megpárolunk.
- A zellert, a répát és a hagymát közel egyforma méretű kockákra vágjuk, és az olívaolajon szintén megpároljuk. Ez adja a leves alapját.
- Miután puhára pároltuk a zöldségeket, jöhet még egy kis olívaolaj, és hozzáadjuk mindehhez a rizst. Kevergetve sütjük tovább magasabb hőmérsékleten 2-3 percen keresztül.
- Ügyeljünk, nehogy leégjen a rizs.
- Majd vegyük lejjebb a lángot, és apránként hozzáadjuk a levesalapot, csakúgy mintha rizottót készítenénk.
- Mindig várjuk meg, hogy a rizs felszívja a folyadék java részét, és csak utána öntsünk rá egy újabb adagot.
- Gyakran kóstoljuk meg a rizst.
- Hozzáadunk egy picike vajat is, majd később felöntjük 6 csésze vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk.
- A sárgarépa leveleit és az édeskömény leveleit csak a főzés legvégén, tálalás előtt, adjuk hozzá a leveshez, hogy azok megtartsák szép színüket és finom ízüket.
- Kavarjuk meg a levest. Egy picit összeeshetnek a levelek, de ne főzzük szét őket.
- A végén kóstoljuk meg, és döntsük el, hogy szeretnénk-e még egy kis savanyú ízt is érezni a levesünkben.
Forrás: http://www.sippitysup.com/tip-top-carrot-top-soup/ (ford. L. Zsuzsa)
Zsuzsa!
VálaszTörlésÉpp most bogarásztam végig az angol receptet, utána rákerestem, magyarul van-e valami ötlet. És a második találat a Te fordításod volt. De jó, így tudtam ellenőrizni magam :-)
Köszi!
:))) Örülök, hogy ilyen jó helyen dobta ki. Épp most ettük meg ezt a levest. Én rizs nélkül csináltam, nagyon ízlett! Akkor te is elkészíted?
VálaszTörlés