Dudik Éva halas édesköményes receptje ihlette ezt a quiche-t. Meg aztán el is felejtettem kivenni a mélyhűtőből a halat, és így nem tudtam bepácolni egy éjszakára. Sokat agyaltam, hogy mi legyen abból az egy zacskó tőkehalból, ami a hűtőnkben árválkodott már egy ideje, és a receptjeim alapján látható, hogy mostanság igencsak nagy itthon a "quiche láz".
Most viszont megreformáltam a tésztáját: teljes kiőrlésű lisztből és egy kicsi kukoricalisztből gyúrtam össze.
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 tojás
- 3 ek víz
- 1 nagyobb csipet só
- 12 dkg jéghideg vaj
Hozzávalók a feltéthez:
- 3 tojás
- 1 dl bio tej vagy 3-4 ek tejföl
- 4 szelet tőkehal (de legközelebb erősebb ízű halból készíteném, akár tonhallal is próbálkoznék) (filézett)
- 1 édeskömény
- 1 csokor ánizskapor
- 1 csokor répalevél
- 1 lilahagyma szárával együtt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- barna cukor
- borsikafű
- 1 csurgatás citrom leve (bio)
- 2-3 csipet szárított oregánó
- sajtok reszelve (trappista, vörös cheddar, egy pici parmezán)
Elkészítés:
- A tésztához valókat összegyúrjuk, ügyelve, hogy gyorsan dolgozzunk. A vaj és a tojás legyen hideg. A kész tésztát kinyújtjuk, és hamar a kilisztezett, kivajazott piteformába rakjuk. Készítünk egy 2-3 cm-es peremet. Ügyeljünk, hogy a perem mindenhol elég magas legyen, különben a massza kifolyhat.
- A sütőt előmelegítjük. A hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát, majd sütőpapírral lefedjük, babot borítunk rá, és vaksütéssel elősütjük kb. 30 perc alatt. Az utolsó 5 percre eltávolítjuk a papírt és a babszemeket. A tésztát átsütjük, így biztosan nem fogja a tejes massza eláztatni.
- Az édesköményt szépen felkarikáztam, és wokban elkezdtem szárazon pirítani. Majd adtam hozzá egy kis barna cukrot és egy kis vizet. Hagytam, hogy a víz elpárologjon, és egy kicsit karamellizálódjanak a szeletek. Majd pótoltam a vizet, mindig egy picikét, és puhára pároltam az édesköményt. Végül egy tálba tettem hűlni.
- A halat csak úgy olaj nélkül megsütöttem ugyanabban a wokban, amelyben a zöldséget, majd a fakanál segítségével összetörtem a halhúst.
- A többi zöldséget és zöldet csak szépen felaprítottam, és összekevertem a tojásos masszával.
- Fűszereztem, hozzáadtam a halat, csurgattam rá egy kis citromlevet, és a kisült tésztára halmoztam.
- A pitét 180 fokon, 30 percig sütöttem.
- Mikor már kellően megszilárdult a massza, többféle reszelt sajttal megszórtam.
- Fetás-olívaolajos salátát készítettem hozzá.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Húúú, ezt én is ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlés