Hozzávalók:
- a mai adag mángold (nagydobozt felezők vagyunk)
- a mai adag újhagyma
- a mai adag borsó fele/harmada
- 2-3 szelet feketeerdei sonka
- 2dl főzőtejszín
- só, bors, olívaolaj
- 1 csomag leveles tészta (ha ráérősebbek vagyunk quiche tésztát is készíthetünk, de időnk az most nem volt sok)
- reszelt füstölt sajt a tetejére
- a mai salátából levelek a tálaláshoz
Elkészítés:
- Az alaposan megmosott (nem azért mert permetes, hanem mert korcogni fog Orsiék földje a fogunk alatt:) és csíkokra vágott mángoldot (értsd a teljes mángoldot levelestől-szárastól) a felszeletelt újhagymával (értsd zöldjével mindenestől) pici olívaolajon némi sóval, borssal pároljuk amíg össze nem esik és nem veszít a nedvességtartalmából.
- A párolás vége felé 1 kis maroknyi zöldborsót is beledobunk. Amikor úgy érzékeljük, hogy kész a párolás, kivesszük a zöldségkeveréket a serpenyőből és ellenőrizzük, hogy maradt-e benne nedvesség; vagy egy szűrőbe tesszük vagy a két kezünkkel próbáljuk kinyomni belőle a maradékot. Erre azért van szükség, hogy a sütéskor ne áztassa el a tésztánkat.
- Félretesszük és a serpenyőben megpirítjuk egy kissé a felkockázott sonkát majd visszadjuk hozzá a kinyomkodott zöldségmasszánkat. Összekeverjük őket, hozzáadjuk a tejszínt, egy rövid ideig forraljuk a keveréket majd eloszlatjuk egyenletesen a kinyújtott levelestésztán, melyet sütőpapírral egy tepsibe helyeztünk korábban.
- A tészta szélét körbe egy villa segítségével elegyengetjük, "kidíszítjük", ezáltal a tejszínes feltét lefolyását megakadályozzuk.
- A tetéjét sajttal megszórjuk és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 25 percre.
- Ha kész, szeletekre vágjuk és a salátával tálaljuk.
- Egy pohár jó minőségű rosé vagy száraz fehérbor illik hozzá.
Forrás: Kis Detti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése