2013. június 6., csütörtök

Csirkemáj sült almás pasztinákpürével, portóis salottával

Hozzávalók:
a püréhez:
  • 250 g pasztinák
  • 1 salotta hagyma
  • 2 kisebb alma (lehetőség szerint jonatán)
  • almaszeletenként egy szegfűszeg
  • 1 rúd vanília
  • fehér portói bor 
  • 400 ml zöldség vagy csirke alaplé
  • 100 ml tej
  • 2 evőkanál vaj
  • só, bors 
a portóis salottához:
  • 6 salotta hagyma
  • személyenként 150 g csirkemáj
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj 
  • 3-4 zsályalevél
  • 5 evőkanál bodzabogyó ecet (vagy más piros gyümölcsből készült ecet)
  • 2 evőkanál cukor
  • 50 g meggy 
  • 150 ml portói bor
  • 150 ml borjú alaplé
  • só, bors
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre az almákat, szúrjunk mindegyikbe egy szegfűszeget. Vágjunk centis darabokat a vaníliarúdból, vágjuk félbe és kenjük meg az almaszeleteket. Végül locsoljuk meg fehér portóival és süssük kb. 15-20 percig, ekkor kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne állni az almát 1-2 órán keresztül. 
  2. Olvasszunk egy evőkanál vajat és pároljuk benne üvegesre a kockára vágott salottát, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott pasztinákot és forgassuk át. Dobjunk bele egy darabka vaníliát és öntsük fel az alaplé és tej keverkével. Adjunk hozzá egy kevés sót és főzzük közepes fokozaton amíg megpuhul.
  3. Távolítsuk el megsült almák héját és tegyük egy mixerbe a paszternákkal együtt, majd adjunk hozzá 50-60 ml főzőlevet és pürésítsük. Ha nem elég selymes, akkor adjunk még hozzá a főzőléből, majd dobjunk bele egy kocka vajat, mixeljük újra, végül ízesítsük sóval és borssal. 
  4. A májakat süssük meg olajban, majd tartsuk melegen 50°C-os sütőben. 
  5. Öntsük ki a serpenyőből a felesleges olajat és vajban pároljuk meg a csíkokra vágott salottát. Öntsük fel az ecettel, amint elfőtt adjuk hozzá a meggyet és a cukrot. Keverjük össze, öntsük fel az alaplével és a borral, adjuk hozzá a zsályát, majd főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor távolítsuk el a zsályát, adjunk hozzá egy-két darab hideg vajat és ízesítsük sóval, borssal.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése