a püréhez:
- 250 g pasztinák
- 1 salotta hagyma
- 2 kisebb alma (lehetőség szerint jonatán)
- almaszeletenként egy szegfűszeg
- 1 rúd vanília
- fehér portói bor
- 400 ml zöldség vagy csirke alaplé
- 100 ml tej
- 2 evőkanál vaj
- só, bors
- 6 salotta hagyma
- személyenként 150 g csirkemáj
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál vaj
- 3-4 zsályalevél
- 5 evőkanál bodzabogyó ecet (vagy más piros gyümölcsből készült ecet)
- 2 evőkanál cukor
- 50 g meggy
- 150 ml portói bor
- 150 ml borjú alaplé
- só, bors
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre az almákat, szúrjunk mindegyikbe egy szegfűszeget. Vágjunk centis darabokat a vaníliarúdból, vágjuk félbe és kenjük meg az almaszeleteket. Végül locsoljuk meg fehér portóival és süssük kb. 15-20 percig, ekkor kapcsoljuk ki a sütőt és hagyjuk benne állni az almát 1-2 órán keresztül.
- Olvasszunk egy evőkanál vajat és pároljuk benne üvegesre a kockára vágott salottát, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott pasztinákot és forgassuk át. Dobjunk bele egy darabka vaníliát és öntsük fel az alaplé és tej keverkével. Adjunk hozzá egy kevés sót és főzzük közepes fokozaton amíg megpuhul.
- Távolítsuk el megsült almák héját és tegyük egy mixerbe a paszternákkal együtt, majd adjunk hozzá 50-60 ml főzőlevet és pürésítsük. Ha nem elég selymes, akkor adjunk még hozzá a főzőléből, majd dobjunk bele egy kocka vajat, mixeljük újra, végül ízesítsük sóval és borssal.
- A májakat süssük meg olajban, majd tartsuk melegen 50°C-os sütőben.
- Öntsük ki a serpenyőből a felesleges olajat és vajban pároljuk meg a csíkokra vágott salottát. Öntsük fel az ecettel, amint elfőtt adjuk hozzá a meggyet és a cukrot. Keverjük össze, öntsük fel az alaplével és a borral, adjuk hozzá a zsályát, majd főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ekkor távolítsuk el a zsályát, adjunk hozzá egy-két darab hideg vajat és ízesítsük sóval, borssal.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése