Quiche tésztához:
- 19 dkg liszt
- só (egy csapott teáskanálnyi)
- 12 dkg vaj lehűtve, kis darabokban
- 5 - 6 ek hideg víz
- 85 g krémsajt (nálam Philadelphia Light)
- 0,8 dl tejszín (lehet a fele tej, fele tejszín is)
- 40 dkg friss spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 szál póréhagyma
- 15 dkg reszelt sajt (cheddar vagy gouda vagy bármilyen zsírosabb aromás sajt)
- 5 dkg + egy szórásnyi reszelt parmezán
- 3 nagy tojás
- egy nagy marék pirított fenyőmag
- 5 szelet pármai sonka vagy speck
- 1 ek vaj
- só, bors, szerecsendió
Ha nem szorít az idő a tészta a következő képpen készül.
- Keverőgépben a lisztet és a sót a vajjal összekeverem, amíg a vajdarabkák egészen aprók lesznek.
- A hideg vizet kanalanként adom hozzá, amíg a tészta összeáll, de nem ragacsos.
- Gyorsan labdává gyúrom - minél kevesebbet érintkezik a kezem melegével annál jobb. Fóliába tekerve lehűtöm.
- Fél óra múlva kinyújtom a tésztát, kerek quiche formába teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem.
- Innen megy majd a sütőbe és attól lesz omlós, hogy jéghidegen megy a forró sütőbe (190 fok). A tésztát elő kell sütni (lencsével vagy más nehezékkel, majd ha már aranybarna a széle, 5 percig a nehezék nélkül is).
- A sonkát apró darabokra vágtam és megpirítottam.
- Kiszedtem a serpenyőből, a zsírhoz egy kis vajat adtam, ezen a pórét és a fokhagymát megdinszteltem.
- Erre jött a nagyobb darabokra vágott spenót, amit éppen csak megfonnyasztottam, amikor elkészült a levét kinyomkodtam.
- A krémsajtot a tejszínnel és a tejjel krémesre kevertem, hozzáadtam egyenként a tojásokat, a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagot majd összekevertem a spenóttal.
- Ezt a tésztára terítettem és 35 perc alatt készre sütöttem. Félidőben még egy kis parezánt szórtam a tetejére (így nem égett meg csak finoman ráolvadt).
Forrás:
Ez is nagyon finom! Póréhagyma és spenót híján zöldhagyma, pak choi, red giant és mizuna került bele. Az összes zöld nem fért volna rá, így egy részét meghagytam salátának, fokhagymás-joghurtos öntettel. Ja és előtte céklalevélből készült smoothiet ittunk. Úgyhogy ez egy igazi "egyenesen a dobozból" ebéd lett. :-)
VálaszTörlésEz tényleg jó módja a zöldek felhasználásának! Klassz!
VálaszTörlés