Az édeskömény évek óta kedvenc köretem halhoz, gyakorlatilag bármilyen halhoz illik: készítettem már busához, süllőhöz, lazachoz, tengeri süllőhöz, serpenyőben sütött halhoz és tepsis változathoz egyaránt. A mostani változatban az édeskömény zöldjét is felhasználtam, bár bevallom, az nem adott annyit az ételhez, amennyit vártam tőle, mert enyhébb az íze, mint gondoltam, ezért túl keveset használtam belőle. A receptbe már dupla mennyiséget írtam.
Hozzávalók:
- 50 dkg halfilé
- 2-3 ek olaj
- 1 citrom leve
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- nagy marék apróra vágott édeskömény-zöld (apróra vágva nagy marék)
- só, bors
- 1 édesköménygumó
- 1 csomó új lilahagyma vagy 1 fej lilahagyma
- 1 nagyobb répa
- vaj vagy olaj
Elkészítés:
- A halhoz pácot készítek az olajból, a citromléből, a fokhagymából, sózom, borsozom, hozzákeverem az édeskömény zöldjét is. Beleforgatom a halszeleteket, és éjszakára hűtőbe teszem.
- Másnap serpenyőben megsütöm a halakat, először a bőrös oldalukon (ha van nekik olyan), majd a másik oldalukon (ehhez már rövidebb idő kell).
- Közben elkészítem a köretet: a nagyjából egyforma hosszú és széles csíkokra vágott édesköményt, lilahagymát és répát vajon (tejérzékeny családtagok esetén olajon, de vajon finomabb) megpárolom, sózom, borsozom, melegen tálalom a közben elkészült halszeletekkel.
- Nagyétkűeknek, finnyás gyerekeknek, ijedős vendégeknek krumplipürével kiegészíthető.
Forrás: Dudik Éva
Nálunk ez lesz holnap az ebéd! Nagyon kíváncsi vagyok!
VálaszTörlés