2013. június 6., csütörtök

Mángoldos lepény

Eredetileg ez egy horvátországi specialitás, Omiš környékéről származik, Soparnik a neve.
Nem sokat, csak egy egészen keveset változtattam rajta az eredeti leíráshoz képest. Abban például a nyers mángoldot csak megszórják vegetával, majd kicsit állni hagyják, majd a levét kinyomkodva nyersen teszik a töltelékbe. Én ehelyett inkább megfuttattam a hagymát és úgy tettem a tésztára.
A tésztája egy egészen egyszerű kenyértészta, vagy pizzatészta, kinek hogy tetszik.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • kb. 3 dl víz (fele lehet tej)
  • 2 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • egy nagy csokor mángold (kb. 1 kg)
  • egy szép póréhagyma (vagy egy fej vöröshagyma)
  • egy piros húsú paprika
  • petrezselyemzöld
  • lágy kecskesajt (elhagyható)
  • bors
  • egy ek. vaj
  • kb. 3 ek. olívaolaj
Elkészítés:
  1. A tésztához az összes hozzávalót a kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérjük és egy kissé lágyabb kenyértésztát dagasztunk. Ha szükséges kevés folyadékot még adagolhatunk hozzá. Letakarjuk és kelni hagyjuk.
  2. A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben megolvasztunk egy ek. vajat és kevés olívaolajat. Rádobjuk a feldarabolt póréhagymát, vagy a félkarikára vágott vöröshagymát. Lassú tűzön puhára pároljuk. Vékony csíkokra vágjuk a paprikát és azt is a hagymához adjuk.
  3. Közben megtisztítjuk a mángoldot. A szárát levágjuk, megmossuk, a vastagabb részeket spárgahámozóval megpucoljuk. Feldaraboljuk és azt is a hagymához adjuk.
  4. A leveleket megmossuk, leszárítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Legvégül adjuk a zöldségekhez. Addig sütjük, míg a lé, amit enged elfő. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel és félretesszük hűlni.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot vékonyra nyújtjuk, ízlés szerint kör vagy téglalap alakúra, majd rákenjük a tölteléket. Rámorzsoljuk a puha kecskesajtot, vagy valamilyen lágy sajtot (esetleg főtt tojás karikákat is használhatunk helyette). 
  6. Kinyújtjuk a másik tésztát is, befedjük vele a tölteléket. A szélét visszahajtjuk, a tetejét villával megszurkáljuk.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük. A tetejére szórhatunk apróra vágott fokhagymát vagy mandulát az eredeti recept szerint.
  8. Amint kisült vékonyan megkenjük olívaolajjal, hogy a tészta szép fényes legyen.
Nagyon finom, igazán laktató étel!

Forrás:
http://www.limarapeksege.hu/2012/08/mangoldos-lepeny.html

6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. éppen sül a sütőben a soparnik:) egyelőre nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom! A tésztája kicsit más lett, mint amilyennek elképzeltem: valamiért olyan pizzás tésztára gondoltam - hát, nem az. De így is finom!:) Amúgy valószínűleg úgy lenne az igazi, ahogy a horvátok készítik - nem sütőbe rakják, hanem rengeteg parázst szórnak rá és így sül meg.

      Törlés
    2. Én is pizzásra számítottam a kép alapján. Akkor nem olyan. Na ez milyen jó, hogy megírtad! Ez fontos lenne a nem kipróbált receptekkel kapcsolatban. A parazsat én sem tudom megoldani :)))

      Törlés