Nem sokat, csak egy egészen keveset változtattam rajta az eredeti leíráshoz képest. Abban például a nyers mángoldot csak megszórják vegetával, majd kicsit állni hagyják, majd a levét kinyomkodva nyersen teszik a töltelékbe. Én ehelyett inkább megfuttattam a hagymát és úgy tettem a tésztára.
A tésztája egy egészen egyszerű kenyértészta, vagy pizzatészta, kinek hogy tetszik.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 tk. só
- 3 ek. olaj
- kb. 3 dl víz (fele lehet tej)
- 2 dkg friss élesztő
- egy nagy csokor mángold (kb. 1 kg)
- egy szép póréhagyma (vagy egy fej vöröshagyma)
- egy piros húsú paprika
- petrezselyemzöld
- lágy kecskesajt (elhagyható)
- só
- bors
- egy ek. vaj
- kb. 3 ek. olívaolaj
Elkészítés:
- A tésztához az összes hozzávalót a kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérjük és egy kissé lágyabb kenyértésztát dagasztunk. Ha szükséges kevés folyadékot még adagolhatunk hozzá. Letakarjuk és kelni hagyjuk.
- A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben megolvasztunk egy ek. vajat és kevés olívaolajat. Rádobjuk a feldarabolt póréhagymát, vagy a félkarikára vágott vöröshagymát. Lassú tűzön puhára pároljuk. Vékony csíkokra vágjuk a paprikát és azt is a hagymához adjuk.
- Közben megtisztítjuk a mángoldot. A szárát levágjuk, megmossuk, a vastagabb részeket spárgahámozóval megpucoljuk. Feldaraboljuk és azt is a hagymához adjuk.
- A leveleket megmossuk, leszárítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. Legvégül adjuk a zöldségekhez. Addig sütjük, míg a lé, amit enged elfő. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel és félretesszük hűlni.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk. Az egyik darabot vékonyra nyújtjuk, ízlés szerint kör vagy téglalap alakúra, majd rákenjük a tölteléket. Rámorzsoljuk a puha kecskesajtot, vagy valamilyen lágy sajtot (esetleg főtt tojás karikákat is használhatunk helyette).
- Kinyújtjuk a másik tésztát is, befedjük vele a tölteléket. A szélét visszahajtjuk, a tetejét villával megszurkáljuk.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 30-35 perc alatt pirosra sütjük. A tetejére szórhatunk apróra vágott fokhagymát vagy mandulát az eredeti recept szerint.
- Amint kisült vékonyan megkenjük olívaolajjal, hogy a tészta szép fényes legyen.
Forrás:
http://www.limarapeksege.hu/2012/08/mangoldos-lepeny.html
wowww :)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörléséppen sül a sütőben a soparnik:) egyelőre nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésÉs milyen lett? :)
TörlésFinom! A tésztája kicsit más lett, mint amilyennek elképzeltem: valamiért olyan pizzás tésztára gondoltam - hát, nem az. De így is finom!:) Amúgy valószínűleg úgy lenne az igazi, ahogy a horvátok készítik - nem sütőbe rakják, hanem rengeteg parázst szórnak rá és így sül meg.
TörlésÉn is pizzásra számítottam a kép alapján. Akkor nem olyan. Na ez milyen jó, hogy megírtad! Ez fontos lenne a nem kipróbált receptekkel kapcsolatban. A parazsat én sem tudom megoldani :)))
Törlés