2013. június 3., hétfő

Cézár saláta

Hozzávalók:
  • egy nagyobb fej római saláta
  • 1 tojás (lehetőleg friss bio tojás)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szardellafilé
  • 2 tk. dijoni mustár
  • 2 ek. tejföl
  • 1,5 dl. mogyoró- vagy szőlőmagolaj
  • 1 tk. citromlé
  • 3-4 dkg. parmezán
  • 2 db zsemle vagy bagett
  • vaj, olívaolaj
  • só, bors
Elkészítés:
  1. A salátát négyfelé vágom hosszában, hogy a torzsája összetartsa a leveleit és folyó víz alatt alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem és megszárítom.
  2. Mozsárba dobom a szardellafiléket, az egyik fokhagymát, hozzáadom a mustárt és az egészet pépesre zúzom, őrlöm (ha nincs mozsarunk, botmixert is használhatunk, és annak a keverőpoharában készítsük el az öntetet).
  3. A tojást 1 percre lobogó forró vízbe teszem (ezt el is hagyhatjuk, nyers tojással is meg lehet csinálni), majd feltöröm és kikanalazom a belsejét a mozsárban lévő pépre és összedolgozom vele.
  4. Hozzákeverem az olajat, pár csepp citromlevet, és a tejfölt, és az egészet simává dolgozom.
  5. Fél maréknyi frissen reszelt parmezánnal sűrítem az öntetet a kellő mértékre, hogy a leveleket később bevonja.
  6. Sóval, borssal ízesítem, ha kell egy csipet cukorral is kiegyensúlyozom, ha túl savas irányba ment el az öntet.
  7. A zsemléket centi vastag szeletekre vágom, levágom róla a héját majd felkockázom centis darabokra.
  8. Kevés olívaolajon kanálnyi vajat melegítek egy serpenyőben, hozzáadok egy megroppantott fokhagymagerezdet és a zsemlekockákat aranybarnára pirítom benne.
  9. A megmosott megszárított saláta negyedeket (levelekre is szedhetjük) egy tányérra teszem, bőségesen meglocsolom a salátaöntettel és megszórom a pirított kenyérkockákkal. Tálaláskor parmezán forgácsokkal meghintem.
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése