Cézár saláta
Hozzávalók:
- egy nagyobb fej római saláta
- 1 tojás (lehetőleg friss bio tojás)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szardellafilé
- 2 tk. dijoni mustár
- 2 ek. tejföl
- 1,5 dl. mogyoró- vagy szőlőmagolaj
- 1 tk. citromlé
- 3-4 dkg. parmezán
- 2 db zsemle vagy bagett
- vaj, olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- A salátát négyfelé vágom hosszában, hogy a torzsája összetartsa a leveleit és folyó víz alatt alaposan megmosom, majd lecsöpögtetem és megszárítom.
- Mozsárba dobom a szardellafiléket, az egyik fokhagymát, hozzáadom a mustárt és az egészet pépesre zúzom, őrlöm (ha nincs mozsarunk, botmixert is használhatunk, és annak a keverőpoharában készítsük el az öntetet).
- A tojást 1 percre lobogó forró vízbe teszem (ezt el is hagyhatjuk, nyers tojással is meg lehet csinálni), majd feltöröm és kikanalazom a belsejét a mozsárban lévő pépre és összedolgozom vele.
- Hozzákeverem az olajat, pár csepp citromlevet, és a tejfölt, és az egészet simává dolgozom.
- Fél maréknyi frissen reszelt parmezánnal sűrítem az öntetet a kellő mértékre, hogy a leveleket később bevonja.
- Sóval, borssal ízesítem, ha kell egy csipet cukorral is kiegyensúlyozom, ha túl savas irányba ment el az öntet.
- A zsemléket centi vastag szeletekre vágom, levágom róla a héját majd felkockázom centis darabokra.
- Kevés olívaolajon kanálnyi vajat melegítek egy serpenyőben, hozzáadok egy megroppantott fokhagymagerezdet és a zsemlekockákat aranybarnára pirítom benne.
- A megmosott megszárított saláta negyedeket (levelekre is szedhetjük) egy tányérra teszem, bőségesen meglocsolom a salátaöntettel és megszórom a pirított kenyérkockákkal. Tálaláskor parmezán forgácsokkal meghintem.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése