2013. június 3., hétfő

Zöldparadicsom savanyúság ecet és cukor nélkül

Hozzávalók:
  • apró zöldparadicsom
  • sárgarépa
  • kapor
  • csombor
  • mustármag
  • szemes bors
  • egy ujjnyi meggyfa ág és pár meggyfa levél
  • pár gerezd fokhagyma
  • durva só és víz
Elkészítés:
  1. Megtöltöm a savanyúságos üveget a zöldparadicsommal, felöntöm vízzel, majd a vizet egy mérőpohárba öntöm, így kiderül, mennyi sóra van szükség. Literenként 1 ek durva konyhasót elkeverek a vízben. Kiürítem az üveget és szárazra törölöm.
  2. Egy félbevágott fokhagyma gerezddel bekenem az üveg belsejét, az aljára teszek kaprot, csombort, mustármagot és szemes borsot, majd a zöldparadicsomot úgy, hogy közé szórom a felszeletelt sárgarépát és szeletelt fokhagymát.
  3. A végén felöntöm a sós vízzel és beleteszem a meggyfa ágat, meg a leveleket, ez különleges zamatot kölcsönöz a savanyúságnak. 
  4. Pár napig egy kistányérral lefedve pihentetem (nálam a konyhapulton tanyázott), majd ha erjedni kezd, fedővel lezárom és hűvös, sötét helyre rakom.
  5. A leve előbb zavaros lesz, aztán kitisztul, két-három hét után fogyasztható. A fűszerektől nagyon jó ízű, a sárgarépa meg egyenesen durvajó:-)
Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése