Szőröstül-bőröstül, azaz levelével, szárával együtt főzzük meg, ezt a kis fejeset (bébicékla) nem is kell sokáig, felkockázzuk a szárat a levelet, a céklát, rá só, olívaolaj, citromlé és fokhagymaszeletekkel lehet gazdagítani, de én most Orsiék tatárhagymáját aprítottam hozzá. Isteni!
Forrás: Puroszné Nagy Magdolna
2) Görög joghurtos céklasaláta:
Hozzávalók:
- cékla a szárával és levelével együtt
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- frissen facsart citromlé
- joghurt
- egy kis durvára vágott dió
- 1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt.
- Vágjuk le a cékla leveleit, de a szár kb. 1/4-ét hagyjuk a céklán.
- A céklákat tisztítsuk meg. Az eredeti recept csak erős dörzsölést javasol.
- Helyezzük el a céklákat egy fedővel rendelkező tűzálló tálban/jénaiban.
- Öntsünk alá egy kis vizet.
- A kisebb (bébicéklákat) süssük kb. 30-40 percen keresztül, a közepeseket 45 percig, a nagyokat pedig 50-60 percig.
- Amikor elég puhának érezzük a céklát,vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk le a végeket, és húzzuk le a héjat a céklákról.
- Daraboljuk fel.
- Míg a cékla megsül, a leveleket alaposan mossuk meg. Nem kell leszárítani őket.
- Forrósítsuk fel egy nagyobb serpenyőt, és dobjuk bele a leveleket. Fonnyasszuk meg őket. A leveken maradt víz elegendő ehhez.
- Adjunk hozzá olívaolajat, sót, borsot. Takarjuk le egy fedővel, és alacsony hőfokon pároljuk 5 percen keresztül. Ízesítsük még a citromlével.
- Egy tálban helyezzük el a leveleket és a céklaszeleteket.
- Adjunk hozzá még olívaolajat és citromlevet.
- Mozsárban törjük krémesre a fokhagymát egy kis sóval és borssal, majd adjuk a joghurthoz.
- Kanalazzunk joghurtot a céklára, és szórjuk meg egy kis dióval.
- Gabonával tálalva remek ebéd lehet!
Forrás: http://www.nytimes.com/2012/02/08/health/nutrition/beet-greens-with-beets-lemon-and-yogurt-recipes-for-health.html?_r=1& (ford. Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése