2013. június 8., szombat

Görög céklasali variációk

1) Görög céklasaláta Magdi konyhájából:

Szőröstül-bőröstül, azaz levelével, szárával együtt főzzük meg, ezt a kis fejeset (bébicékla) nem is kell sokáig, felkockázzuk a szárat a levelet, a céklát, rá só, olívaolaj, citromlé és fokhagymaszeletekkel lehet gazdagítani, de én most Orsiék tatárhagymáját aprítottam hozzá. Isteni!

Forrás: Puroszné Nagy Magdolna

2) Görög joghurtos céklasaláta:

Hozzávalók:

  • cékla a szárával és levelével együtt
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • frissen facsart citromlé
  • joghurt
  • egy kis durvára vágott dió
  • 1-2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt.
  2. Vágjuk le a cékla leveleit, de a szár kb. 1/4-ét hagyjuk a céklán.
  3. A céklákat tisztítsuk meg. Az eredeti recept csak erős dörzsölést javasol.
  4. Helyezzük el a céklákat egy fedővel rendelkező tűzálló tálban/jénaiban.
  5. Öntsünk alá egy kis vizet.
  6. A kisebb (bébicéklákat) süssük kb. 30-40 percen keresztül, a közepeseket 45 percig, a nagyokat pedig 50-60 percig.
  7. Amikor elég puhának érezzük a céklát,vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  8. Vágjuk le a végeket, és húzzuk le a héjat a céklákról.
  9. Daraboljuk fel.
  10. Míg a cékla megsül, a leveleket alaposan mossuk meg. Nem kell leszárítani őket.
  11. Forrósítsuk fel egy nagyobb serpenyőt, és dobjuk bele a leveleket. Fonnyasszuk meg őket. A leveken maradt víz elegendő ehhez.
  12. Adjunk hozzá olívaolajat, sót, borsot. Takarjuk le egy fedővel, és alacsony hőfokon pároljuk 5 percen keresztül. Ízesítsük még a citromlével.
  13. Egy tálban helyezzük el a leveleket és a céklaszeleteket.
  14. Adjunk hozzá még olívaolajat és citromlevet.
  15. Mozsárban törjük krémesre a fokhagymát egy kis sóval és borssal, majd adjuk a joghurthoz.
  16. Kanalazzunk joghurtot a céklára, és szórjuk meg egy kis dióval.
  17. Gabonával tálalva remek ebéd lehet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése